Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Wine&Politics: 100 jaar passief kiesrecht voor vrouwen!

Woensdag 13 december 2017 in Eindhoven

Op 13 december aanstaande organiseert D66 Eindhoven in samenwerking met VVD Eindhoven en SP Eindhoven een thema-avond over 100 jaar vrouwenkiesrecht. Op 12 december is het 100 jaar geleden dat de nieuwe grondwet werd afgekondigd, ook wel bekend als “de pacificatie van 1917”. Onderdeel van deze nieuwe grondwet was de invoering van algemeen kiesrecht voor mannen en passief kiesrecht voor vrouwen. Vanaf dit moment mochten vrouwen dus gekozen worden als volksvertegenwoordiger. In 1918 werd Suze Groeneweg de eerste vrouw die plaats nam in de Tweede Kamer. In 1919 is ook het actieve kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Honderd jaar later mogen vrouwen nog steeds kiezen én gekozen worden. Toch is anno 2017 slechts 20 procent van de Eindhovense gemeenteraad vrouw: 9/45. Hoe kan dát? En belangrijker nog: wat kunnen we eraan doen om dat te verbeteren?

Op 13 december aanstaande organiseert D66 Eindhoven in samenwerking met VVD Eindhoven en SP Eindhoven een thema-avond over 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Els Borst zei ooit “Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten”. Met dat in het achterhoofd organiseren de dames van Wine&Politics een aantal keer per jaar een avond met als doel vrouwen meer bij de politiek te betrekken. Uiteraard gaan we stil staan bij 100 jaar vrouwenkiesrecht, dit jubileum moet gevierd worden! Op 12 december is het 100 jaar geleden dat de nieuwe grondwet werd afgekondigd, ook wel bekend als “de pacificatie van 1917”. Onderdeel van deze nieuwe grondwet was de invoering van algemeen kiesrecht voor mannen en passief kiesrecht voor vrouwen. Vanaf dit moment mochten vrouwen dus gekozen worden als volksvertegenwoordiger. In 1918 werd Suze Groeneweg de eerste vrouw die plaats nam in de Tweede Kamer. In 1919 is ook het actieve kiesrecht voor vrouwen ingevoerd.

Honderd jaar later mogen vrouwen nog steeds kiezen én gekozen worden. Toch is anno 2017 slechts 20 procent van de Eindhovense gemeenteraad vrouw: 9/45. Hoe kan dát? En belangrijker nog: wat kunnen we eraan doen om dat te verbeteren.

Daarover organiseren D66, VVD en SP Eindhoven op woensdag 13 december aanstaande gezamenlijk een evenement. Hoe kan het dat minder vrouwen zich verkiesbaar stellen? Wat kan een burger, volksvertegenwoordiger, griffier of burgemeester doen om de vrouwelijke stem beter te horen? Precies 100 jaar en 1 dag na de “pacificatie van 1917” gaan drie Eindhovense partijen daarover graag gezamenlijk in gesprek met elkaar, experts en geïnteresseerden.

Programma

19.30-20.00 uur – Inloop

20.00 – 20.10 uur – Betty van Geel, kandidaat-raadslid van D66 Eindhoven, schetst de historische context van vrouwenkiesrecht.

20.10 – 20.30 uur – Piet van Geel, voormalig ondervoorzitter College voor de rechten van de Mens, vertelt over de sociologische en (sociaal-)psychologische mechanismen die ongelijkheid in stand houden en reproduceren. Denk bijvoorbeeld aan de werking van impliciete negatieve stereotypering en de gevolgen daarvan bij sollicitaties en beloning.

20.30 – 20.40 uur – Dagmar Mous, coördinator gezinshereniging (voorheen vluchtelingen) bij Vreemdelingen Informatie Punt en kandidaat-raadslid SP Eindhoven, vertelt over haar ervaringen op haar werk. Wat is de positie van migrantenvrouwen in hun land van herkomst? En wat is hun positie nu? Hoe verhoudt dat zich tot de democratie?

20.40 – 21.10 uur – Marlou Jenneskens van Stem op een Vrouw en lid van D66 houdt een interactieve workshop. Wat kan iedereen doen om de stem van vrouwen beter te laten horen? Hoe zorg je dat er meer vrouwen in de raad gestemd worden?

21.15-21.45 uur – Interactief paneldebat aan de hand van stellingen met de sprekers en vrouwelijke kandidaats-raadleden. Het panel bestaat naast de sprekers uit Jorien Migchielsen namens D66, Fatimzahra Chaim namens VVD en Lydia van Oostenbrugge namens SP. De debatleiding is in handen van Naomi Kimberly van Hengst van VVD.

Mariska Machiels (kandidaat-raadslid van D66) zal als avondvoorzitter de onderdelen aan elkaar praten.

Uiteraard is er na afloop gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje!

 

13 december

19:30 uur

Stadspaviljoen
Alberdingk Thijmlaan 1
5615 EB Eindhoven