Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 5 maart 2020

D66: Schoolzwemmen terug in Eindhoven?

Helaas kent iedereen de akelige berichten die regelmatig in het nieuws verschijnen als het gaat om het verdrinken van kinderen. In een waterrijk land als Nederland zou dit niet mogen gebeuren. D66 Eindhoven vindt daarom dat ieder kind de basisschool zou moeten verlaten met zoveel mogelijk zwemdiploma’s. Op dit moment haalt maar slecht 1/3e van de kinderen de Nationale Norm Zwemveiligheid (zwemdiploma C). Dit is ontoelaatbaar.

Door: Betty van Geel, gemeenteraadslid voor D66 in Eindhoven

Onder zorgverleners en experts is er steeds meer aandacht voor de teruglopende zwemvaardigheid onder kinderen. Waar kinderen vroeger nog konden deelnemen aan schoolzwemmen, is het tegenwoordig de eigen verantwoordelijkheid van ouders. Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid raadt aan om kinderen zwemdiploma-C te laten behalen omdat dat kinderen leert te zwemmen in open water. Nu er steeds meer signalen zijn dat kinderen niet aan die norm voldoen is dat voor D66 reden om dit op de agenda van de gemeenteraad te zetten. D66 staat namelijk voor een inclusieve stad met laagdrempelige toegang tot zwemonderwijs.

Zwemles is helaas niet goedkoop, dat vormt voor veel huishoudens een groot obstakel. Als een kind namelijk zwemlessen heeft gevolgd tot en met diploma-C ben je al gauw over de €1000,- aan kosten kwijt. Er zijn gemeentes in Nederland –zoals Den Haag en Utrecht- waar schoolzwemmen geheel kosteloos wordt aangeboden. Echter is het geheel kosteloos aanbieden van zwemlessen ook niet goedkoop voor de gemeente. D66 wil daarom meerdere mogelijkheden gaan onderzoeken om de zwemvaardigheid van kinderen in Eindhoven flink omhoog te krijgen. Want het feit dat maar een derde van alle kinderen in Nederland aan de veiligheidsnorm voldoet zou niet moeten kunnen en verdient aandacht van de Eindhovense gemeenteraad.