Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 17 december 2019

Initiatiefvoorstel Kindervragenhalfuur: We geven kinderen een stem!

We geven kinderen een stem! De burgemeester, wethouders en gemeenteraad nemen belangrijke beslissingen voor de stad Eindhoven. Beslissingen over schoolgebouwen, sportclubs, goede zorg, veilig fietsen, een beter klimaat en nog veel meer. Kinderen hebben nog geen stemrecht, maar de beslissingen die in het stadhuis worden genomen, gaanook hèn aan. Kinderen hebben soms een ander belang en andere ervaringen dan volwassenen, en hebben een frisse blik en soms verrassend slimme ideeën.

Dat was voor D66-raadslid Jorien Migchielsen genoeg reden om Eindhovense kinderen óók een stem te geven en een plan te schrijven om een kindervragenhalfuurtje voor bovenbouwklassen voor Eindhovense basisscholen teorganiseren. Sinds 2018 is er een kindervragenuurtje in de Tweede Kamer, dankzij Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66), dit is een groot succes, en goed voorbeeld doet goed volgen.

De burgemeester, wethouders en de gemeenteraad waren gelukkig ook allemaal enthousiast, dus haar voorstel is vandaag unaniem aangenomen in de gemeenteraad! Hier zijn we heel trots op! Vanaf 2020 mogen elk jaar een paar klassen naar het stadhuis komen en in de officiële raadszaal vragen stellen aan de burgemeester en wethouder over het beleid van de gemeente.

Kinderen komen op deze manier ook al jong in aanraking met de democratie. En na de basisschool houdt het niet op. De gemeenteraad heeft vandaag ook besloten dat er een jeugdraad komt voor middelbare scholieren (Remco van Dooren, CDA) en jongerenambassadeurs voor jongeren na de middelbare school (Eva de Bruijn, GroenLinks en Sytze van der Veen, SP).

Verder lezen?: Het volledige initiatiefvoorstel kunt u hier lezen.

Jorien Migchielsen